שכונת ארגון מגדיאל

"ארגון מגדיאל" היה התאגדות של כמה עשרות פועלים חלוצים שעבדו באזור המושבות מגדיאל ורמתיים בעיקר בפרדסים שבסביבה. רובם היו אנשי העלייה השלישית והרביעית שבקשו להתיישב בארץ ישראל ולהקים בה ישובים חדשים.

לחברי הקבוצה נודע כי המוסדות המיישבים ובראשם קק"ל והסוכנות היהודית, החליטו על מבצע התיישבות שבו התכוונו ליישב 1000 משפחות בסמוך למושבות היהודיות הקיימות וביניהן מגדיאל ורמתיים. למבצע קראו "התיישבות ה – 1000".

חברי הארגון פעלו במרץ ופנו אל המוסדות בבקשה להצטרף ולאחר דיונים רבים והתכתבות ענפה, התקבל האישור המיוחל במתכונת של השתתפות חלקית של המוסדות בעלות הקמת השכונה. חברי הארגון שידעו על מצוקת קרקעות פנויות בסביבה, הציעו להקים את השכונה על אדמות יער האקליפטוסים שניטע ע"י קק"ל בשנת 1926, בתרומת משפחת קלבין מברזיל, על שטח של 467 דונם.

קק"ל פנתה למשפחת קלבין וקיבלה את הסכמתה לעקירת היער ובתמורה הובטחה להם אדמה חלופית ליד קריית ענבים. המתיישבים נדרשו לשלם את מחיר נטיעת העצים ואת עלות עקירתם, בנוסף לתשלום עבור בניית הבתים שהיו בגודל של 42 מ"ר עם שירותים בחוץ ומחסן משק קטן.

בתחילה הוקצו לקבוצה 20 מגרשים בגודל של 6 דונם ובהמשך עוד 12 מגרשים. המשפחות הראשונות נכנסו לבתים באוקטובר 1932. הם הקימו ליד הבתים גינות ירק, נטעו עצי פרי ולולים לתרנגולות, בעיקר להשלמת הכנסה. בכניסה לשכונה ממערב, הוקם צריף עץ ששימש להם כמקום להתכנסות וגם כמזכירות, גן ילדים ובית כנסת בחגים.

השכונה התנהלה באופן עצמאי על ידי ועד שנבחר על ידם. בשנת 1934 נרשמו כאגודה בשם "ארגון פועלים להתיישבות שיתופית במגדיאל" (מכאן השם "ארגון פועלי מגדיאל" כפי שנהגו לקרוא לעצמם). לאחר 6 שנים נבנתה שכונה נוספת על יתרת השטח של היער – "שכונת ביער" ובה 32 בתים. שתי השכונות אוחדו לכדי ישוב אחד וקראו לו   גני עם.

על הקמת הישוב בהרחבה ועל התיישבות ה - 1000